רשלנות רפואית קטלנית, הגורמת למוות, עלולה להשאיר משפחות שבורות ומפורקות, שכל עולמן קרס עליהן ברגע אחד. יחד עם ההתמודדות הכואבת עם הבשורה המרה, חשוב שהמשפחה תדע שיתכן והם יכולים לתבוע בגין הרשלנות ואף לקבל פיצוי על כך.
איך ניתן להוכיח שהמוות הוא תוצאה של רשלנות רפואית? מהו ניתוח שלאחר המוות? עד מתי ניתן לתבוע בגין מוות מרשלנות רפואית? איך נקבע גובה הפיצוי? ולמה חשוב להתייעץ עם עורך דין לפני תביעה בגין מוות מרשלנות רפואית?
איך ניתן להוכיח שהמוות הוא תוצאה של רשלנות רפואית?
לרוב הוכחת הרשלנות הרפואית שגרמה למוות תתבסס על חוות דעת מומחה רפואי. המומחה הרפואי יבחן את התיק הרפואי של המטופל ובנוסף את דו"ח הפטירה, שהוא המסמך אותו מפיק הרופא שאישר את מותו של המטופל.
יחד עם זאת, במקרים בהם עולה חשד סביר שהמוות נגרם עקב רשלנות רפואית, יכולים התובעים לבקש לבצע ניתוח שלאחר המוות.
מהו ניתוח שלאחר המוות?
ניתוח שלאחר המוות, הוא ניתוח שנערך במטופל לאחר מותו. בשל סוגיות של כבוד האדם וסוגיות הלכתיות בניתוחי מתים, הניתוח לא מבוצע כשגרה בכלל המטופלים שנפטרים, אלא במקרים בהם עולה חשד סביר שהמוות נגרם עקב רשלנות רפואית.
מתי עולה חשד סביר שהמוות נגרם עקב רשלנות רפואית?
לא כל מוות של מטופל, בפרט אם הוא היה חולה סופני, נגרם עקב רשלנות רפואית. לצערנו, ישנם מטופלים שהמוות שלהם הוא צפוי ונגרם בשל מחלתם, אך ישנם גם מטופלים שמותם יכול היה להימנע לולא הטיפול הרשלני בהם.
ישנם מספר מקרים שיכולים לעורר חשד שהמטופל נפטר בעקבות רשלנות רפואית, וביניהם:
- אבחון שגוי של המחלה או הפציעה – העדר תשומת לב לתסמינים של המטופל או לתלונות של המטופל, התעלמות מהרקע הרפואי של המטופל ועוד.
- טיפול רפואי שגוי – כמו טיפול באיבר הלא נכון, פגיעה רשלנית באיברים, טיפול לא נכון באביזרי הרפואה הנדרשים ועוד.
- טיפול תרופתי שגוי – מינון עודף או חסר, תגובה בין תרופתית, רגישות שלא נלקחה בחשבון ועוד.
- עיכוב בטיפול – טיפול שלא ניתן במועד בפרט במצב חירום רפואי.
עד מתי ניתן לתבוע בגין מוות מרשלנות רפואית?
תביעה בגין מוות מרשלנות רפואית ניתן להגיש עד 7 שנים מיום האירוע שגרם למותו של המטופל, כולל מטופל שהיה קטין בעת מותו. יחד עם זאת, אם התובע היה קטין בעת מותו של המטופל, תקופת ההתיישנות תתארך עד 7 שנים לאחר שהתובע הפך להיות בגיר.
מי יכול לתבוע בגין מוות מרשלנות רפואית?
יורשי המנוח יכולים לתבוע בגין מוות מרשלנות רפואית, לאחר שיתקבל צו ירושה או צו לקיום צוואה. אם אין בידיכם את הצו, תוכלו להגיש בקשה לקבל העתק דיגיטלי מצו הירושה או צו קיום הצוואה, לצורך צירופו לכתב התביעה.
בנוסף גם מי שהיו תלויים במנוח, יכולים לתבוע בגין מוות מרשלנות רפואית. תלויי המנוח הם מי שהיו תלויים בו כלכלית בטרם פטירתו, והם יכולים להיות בן הזוג של המנוח, הורי המנוח, וצאצאיו. אם התובעים הם קטינים, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בשם הקטינים.
אם יש שוני בזהות בין יורשי המנוח ותלויי המנוח, למשל במקרה של ידוע בציבור שהיה תלוי כלכלית במנוחה אך לא נכלל בצוואתה, הם יוכלו להגיש תביעות נפרדות לפיצויים, בגין הנזקים שנגרמו לכל אחד מהתובעים.
איך נקבע גובה הפיצוי במקרה של מוות מרשלנות רפואית?
גובה הפיצוי במקרה של מוות מרשלנות רפואית מתחלק למספר ראשי נזק:
- השנים האבודות – הפיצוי ניתן עבור השנים בהן איבד המנוח את ההכנסות הפוטנציאליות שיכל לזכות בהן אילו לא היה נפטר. חישוב ההכנסות יעשה בהתאם לנסיבות בעת מותו.
- הוצאות שהמנוח הוציא מהרגע בו התרחשה הרשלנות הרפואית ועד שהוא נפטר – כמו הוצאות עבור עזרה סיעודית, נסיעות, תרופות, טיפולים ועוד.
- הוצאות הקבורה וטקס הקבורה
- כאב וסבל – לרבות קיצור תוחלת החיים של המנוח. מדובר בנזק לא ממוני שיחושב בהתאם לנסיבות הפטירה.
- אובדן תמיכה ושירותים – במקרה שמדובר בתביעה של תלויי המנוח. כשמדובר בקטינים לרוב אובדן התמיכה יחושב לפי תמיכה מלאה עד גיל 18, ותמיכה חלקית עד תום שירות החובה בצבא.
האם התלויים והיורשים יכולים לתבוע בגין אותם ראשי נזק?
כאשר התלויים הם גם יורשי המנוח, הם לא יוכלו לתבוע פיצוי כפול גם בגין השנים האבודות וגם בגין אובדן תמיכה ושירותים.
כאשר התלויים לא יורשים את המנוח, התלויים יוכלו לתבוע בנפרד עבור אובדן תמיכה ושירותים, ואילו היורשים יוכלו לתבוע בנפרד עבור השנים האבודות. אך הפיצוי שיקבלו התלויים יקוזז מהפיצוי שיקבלו היורשים. לעומת זאת הפיצוי עבור הוצאות שהם הוציאו והפיצוי עבור כאב וסבל לא יקוזז מהפיצוי של היורשים.
למה חשוב להתייעץ עם עורך דין לפני תביעה בגין מוות מרשלנות רפואית?
בשורה התחתונה, תביעות בגין מוות מרשלנות רפואית הן תביעות מורכבות, בהן נדרשים התובעים להוכיח שסיבת המוות נגרמה כתוצאה מרשלנות רפואית, כאשר המנוח, שהוא העד המרכזי כבר אינו בין החיים.
על התובעים להתמודד מצד אחד עם המוות הקשה והכואב של יקירם, ומצד שני גם עם הנסיבות הרפואיות המורכבות, חוות דעת רפואיות, נתיחה שלאחר המוות ועוד.
כמו כן זהות התובעים, שיכולה לכלול תובעים בעלי אינטרסים שונים (יורשים ותלויים), גם כן הופכת את התביעה בגין מוות מרשלנות רפואית, למורכבת במיוחד.
לכן חשוב ביותר להתייעץ עם עורך דין שיש לו ניסיון בתביעות בגין מוות מרשלנות רפואית, ויוכל לסייע למשפחה השכולה והכואבת, להתמודד עם ההליך המשפטי המורכב.