אנשים רבים נאלצים כיום ליטול תרופות. מתן תרופות יכול להטיב עם מטופל, אך רשלנות רפואית במתן תרופות יכולה להזיק לו ואף לסכן את חייו. במקרה שנגרם לכם נזק מרשלנות רפואית במתן תרופות, דעו שיתכן ואתם זכאים לקבל פיצוי.
מהו הפיצוי הכספי במקרה של רשלנות רפואית במתן תרופות? איך מוכיחים שנגרם נזק ממתן תרופות? מהם סוגי הרשלנות הרפואית הנפוצים במתן תרופות? ואיך למנוע נזק ממתן תרופות שגויות?
מה החשיבות ברישום תרופות מדויק ומתאים למטופל?
מתן תרופה מתאימה במועד יכול להציל חיים, להטיב עם המטופל ולשפר את איכות חייו. אך מנגד מתן תרופה לא מדויקת ושאינה מתאימה למטופל, יכול לפגוע במטופל, לגרום לו לכאב וסבל ולתופעות לוואי קשות אחרות, ואף למוות. לכן חשוב ביותר לרשום את התרופה המדויקת והמתאימה למטופל, במינון הנכון.
איך מוכיחים שנגרם נזק ממתן התרופות?
רשלנות רפואית במתן תרופות לא תזכה בפיצוי כספי, אם לא נגרם נזק ממתן התרופות. לכן יש להוכיח שנגרם נזק ממתן התרופה. אך חשוב להבין שלא מספיק רק להוכיח שנגרם נזק ממתן התרופות, אלא גם שיש קשר סיבתי בין הרשלנות הרפואית במתן התרופות, לבין הנזק שנגרם.
במקרים בהם מדובר במטופלים שצורכים תרופות קבועות, פעמים רבות מלכתחילה מדובר במי שיש להם נכות, ולכן אין זה מספיק שתוכיחו את הנכות שלכם, אלא שהנכות הזו נגרמה לכם כתוצאה ממתן התרופות השגוי.
איך מוכיחים רשלנות רפואית במתן תרופות?
חשוב להבין שלעיתים גם אם נגרם נזק ממתן התרופות, אין זה אומר שהייתה רשלנות רפואית המצדיקה פיצוי. כך למשל לתרופות רבות ישנן תופעות לוואי. חלק מתופעות הלוואי הן קשות מאוד וחמורות, והן אינן נובעות בשל התנהלות רשלנית של הרופא שרשם את המרשם.
לכן יש להוכיח, שהרופא שרשם את התרופה הפר את חובת הזהירות שהייתה מוטלת עליו. לצורך כך יש להוכיח שהרופא היה יכול לצפות את הנזק שנגרם ממתן התרופה, ושהוא היה צריך לצפות אותו בהתאם לנסיבות.
מהם סוגי הרשלנות הרפואית הנפוצים במתן תרופות?
בלבול בסוג התרופה – למשל במקרים שנרשמה תרופה המיועדת למטופל אחר או שאינה מתאימה לסוג המחלה ממנה סובל המטופל.
מתן הוראות שימוש שגויות בתרופה – לעיתים נרשמת תרופה מתאימה, אך הוראות השימוש שניתנות למטופל הן שגויות וגורמות למטופל לנזק. חשוב שהרופא ייתן את כלל ההוראות לשימוש נכון בתרופה, לרבות הנחיות לגבי הפסקת התרופה, שעלולה גם היא להזיק לעיתים, בפרט במקרים של הפסקת תרופה בבת אחת.
מינון שגוי של תרופה – מתן מינון מועט מדי של התרופה עשוי לא להטיב עם המטופל, כך שמצבו הרפואי יחמיר. גם מתן מינון עודף של תרופה, עלול לסכן את המטופל ולהוביל לנזקים גם כן, כמו הרעלה ומוות.
העדר הסכמה מדעת – לפני מתן התרופה על הרופא ליידע את המטופל בכל הסיכונים ובתופעות הלוואי של התרופה, כך שהמטופל יסכים לנטילת התרופה באופן מודע.
אינטראקציה בין תרופתית אסורה – תגובה בין תרופתית, עשויה להיות מסוכנת. לכן על הרופא לקחת בחשבון בעת מתן המרשם לתרופה, אילו תרופות המטופל נוהג לקחת, לרבות תרופות הניתנות ללא מרשם (שאינן מופיעות במערכת), ומאילו מחלות ואלרגיות המטופל סובל. בנוסף עליו להסביר למטופל מאילו מזונות עליו להימנע.
מהו הפיצוי הכספי במקרה של רשלנות רפואית במתן תרופות?
אם הוכחתם שהתקיימה רשלנות רפואית ושכתוצאה ממנה נגרם גם נזק, אתם עשויים להיות זכאים לפיצוי כספי. הפיצוי הכספי שיוענק למטופל, יינתן בהתאם לנסיבות, והוא מורכב מכמה ראשי נזק:
- אובדן כושר השתכרות – אובדן ימי עבודה ואובדן השתכרות בעבר, ואובדן עתידי של כושר ההשתכרות.
- הוצאות רפואיות – הוצאות על טיפולים (בעבר ובעתיד) בשל הנזק שנגרם. כמו תרופות, טיפול סיעודי, נסיעות ועוד.
- כאב וסבל – נזקים לא ממוניים שנגרמו בעקבות מתן התרופות הרשלני. כמו נזקים נפשיים כתוצאה מהכאב והסבל שנגרמו למטופל, פגיעה בזכות של המטופל לאוטונומיה על גופו, קיצור של תוחלת החיים ועוד.
איך למנוע נזק ממתן תרופות שגויות?
את הנזק תוכלו למנוע או להקטין, אם קודם כל תספקו לרופא את מלוא המידע הרלוונטי לטיפול התרופתי, ובין היתר:
- ספרו לרופא על תרופות אחרות שאתם נוטלים, כולל תרופות ללא מרשם, ויטמינים ותוספי תזונה.
- שאלו על מזונות שעליכם להימנע מהם, או לצרוך יחד עם התרופה.
- בררו את כל המידע הנחוץ על התרופה:
- שאלו מה שם התרופה?
- אילו חלופות גנריות אפשריות במקרה שאין את התרופה?
- מה המינון מדויק של התרופה?
- מהו אופן השימוש בתרופה?
- מה זמן נטילת התרופה הנכון?
בסופו של יום, חשוב לדעת שאמנם על הרופא מוטלת אחריות כבדת משקל, שלא לגרום לכם נזק בעת מתן תרופות. אך גם עליכם מוטלת אחריות למנוע ולהקטין את הנזק, בין היתר, גם כדי לזכות במלוא הפיצוי המגיע לכם, במקרה של רשלנות רפואית.