Carelessness_MainPic רשלנות רפואית קרלסנס
Carelessness_MainPic רשלנות רפואית קרלסנס
פנייה לייעוץ אישי



    רשלנות רפואית בחיסונים: בין תופעות לוואי צפויות לרשלנות

    במהלך שלוש המאות האחרונות פותחו חיסונים רבים, שהצליחו למגר ולהקל על הסובלים ממחלות שעד אותה העת היו חשוכות מרפא. ביניהם ניתן למצוא גם את החיסון לקורונה, שהפחית את התחלואה והתמותה מהמחלה, באופן ניכר. אך לחיסונים ישנן גם תופעות לוואי.

    תופעות לוואי צפויות של חיסונים, הכוללות בין היתר אדמומיות מקומית, פריחה מפושטת, ישנוניות ועליית חום נגרמות לרבים מהמתחסנים, אך האם כל תופעת לוואי צפויה מהווה רשלנות רפואית בחיסונים? ומתי ניתן לתבוע בגין נזקים מתופעות לוואי קשות יותר?

    רשלנות רפואית בחיסונים: בין תופעות לוואי צפויות לרשלנות

    תוכן עניינים

    מה קובע חוק ביטוח נפגעי חיסון?

    חוק ביטוח נפגעי חיסון שנחקק בשנת 1989, מבטח את כל מי שמקבל חיסון, מפני תופעות לוואי אפשריות של החיסון. על פי החוק, אין צורך להוכיח שהייתה רשלנות רפואית, אלא רק שנגרם לכם נזק, ושהנזק נגרם כתוצאה מהחיסון.

    במקרה שתוגש תביעה לפי החוק, תמונה ועדת מומחים שתקבע עם התקיים קשר סיבתי בין החיסון לבין הפגיעה, ותעריך גם את דרגת הנכות. על הוועדה לנמק את קביעותיה. לנפגע החיסון שמורה הזכות להגיש ערעור על החלטת הוועדה בפני בית המשפט המחוזי.

    המשמעות היא שלא ניתן יהיה לתבוע פיצוי כספי על עליית חום שנגרמה כתוצאה מהחיסון, אך בהחלט ניתן יהיה לתבוע אם נגרמה לכם נכות, כתוצאה מהחיסון. הפיצוי שיוענק לפי החוק נקבע בתקנות ביטוח נפגעי חיסון התשנ"ג-1992, והוא מתעדכן בהתאם למדד המחירים לצרכן.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      האם ניתן לקבל פיצוי לפי חוק נפגעי חיסון וגם להגיש תביעה נזיקית בגין הנזקים שנגרמו מהחיסון?

      סעיף 7 לחוק ביטוח נפגעי חיסון, קובע שמי שמגיש תביעה לפי חוק נפגעי חיסון, לא רשאי להגיש גם תביעה לפי פקודת הנזיקין בשל אותה הפגיעה, ולהפך. כך שעליכם לבחור באיזה מסלול אתם מעדיפים לתבוע בגין הפגיעה מהחיסון.

      איך מוכיחים רשלנות רפואית במתן חיסונים?

      במקרה שבוחרים להגיש תביעה נזיקית על רשלנות רפואית במתן חיסונים, יש להוכיח רשלנות רפואית במתן החיסון.

      לעיתים מדובר במשימה מורכבת במיוחד. לחיסונים עלולות להיות תופעות לוואי, רוב תופעות הלוואי הן מקומיות, קלות וחולפות במהירות, אך חלק מתופעות הלוואי הן תופעות קשות שגם עלולות לסכן חיים (על אף שהן נדירות). תופעות לוואי אלה לא נגרמות בהכרח בשל רשלנות רפואית, אלא גם בשל תגובה טבעית של הגוף.

      לכן אין זה מספיק להוכיח שנגרם נזק כתוצאה מהחיסון אלא יש להוכיח, שהחיסון ניתן ברשלנות. כדי להוכיח זאת יש להוכיח שניתן וצריך היה לצפות את הנזק שיגרם למטופל, בהתאם לחובת הזהירות המוטלת על מי שנתן את החיסון.

      מהם סוגי הרשלנות הרפואית הנפוצים במתן חיסונים?

      מתן חיסון לבעלי רגישות

      במקרים של רגישות או אלרגיה לאחד ממרכיבי החיסון, מתן החיסון עשוי להוות רשלנות רפואית. כך למשל משרד הבריאות פרסם הנחיות לגבי אנשים שנאסר לתת להם חיסון נגד קורונה.

      דוגמאות נוספות הן למשל נשים הרות, שאין לתת להן חיסון מוחלש שעלול להזיק לעובר, אלא רק חיסון מומת שקיימת התוויה לתת אותו (כמו למשל חיסון שעלת). בנוסף גם יש התוויה להימנע ממתן חיסון נוסף למי שסבל מתגובות חריפות לאחר חיסון הראשון. כמו כן ישנה התוויה להימנע ממתן חיסון לאנשים עם דיכוי מערכת חיסון.

      מתן חיסון שלא במועד המתאים

      משרד הבריאות קובע את המועדים המתאימים למתן כל חיסון. כך למשל נקבע הגיל המתאים לחיסוני השגרה בתינוקות וילדים. בנוסף ישנם גם כללים קבועים לזמן שיש להמתין בין מנת החיסון הראשונה לבין מנת הבוסטר השנייה או השלישית. מתן חיסון שלא במועד המתאים שגרם לנזק, עלול להוות רשלנות רפואית שתזכה בפיצוי כספי.

      מתן חיסון מקולקל

      מתן חיסון שפג תוקפו או מתן חיסון שלא אוחסן בתנאים נאותים, בטמפרטורה המתאימה, יכול גם כן לזכות בפיצוי במקרה שנגרם נזק מכך.

      מתן חיסון שפג תוקפו, יכול גם כן לזכות בפיצוי במקרה שנגרם נזק מכך

      העדר מתן מלוא המידע על תופעות לוואי של החיסון

      לפני מתן חיסון לכל אדם, יש לתת לו את כלל המידע הרלוונטי על החיסון, כך שהבחירה של המתחסן תהיה מדעת ומתוך רצונו החופשי.

      כך יש לקבל מהמתחסן את מלוא המידע המקדים הרלוונטי לחיסון, ולתת לו את המידע על יתרונות החיסון מחד ומאידך על תופעות הלוואי של החיסון. כמו כן יש להסביר למתחסן כיצד עליו לנהוג לאחר החיסון. למשל יש להסביר למתחסן שעליו להישאר במרפאה 15 דקות לאחר החיסון, לדווח על תופעות לוואי לאחר מתן החיסון ולפני קבלת מנת חיסון נוספת וכו'.

      כיצד לנהוג במקרה של רשלנות רפואית בחיסונים?

      בשורה התחתונה, במקרה של רשלנות רפואית בחיסונים שגרמה לכם נזק, עליכם לדווח על תופעות הלוואי שנגרמו לכם, ולפעול לפי הנחיות הגורמים הרפואיים. בנוסף חשוב לתעד את הפרטים הרלוונטיים של האירועים שהתרחשו בסמוך למתן החיסון ובסמוך לנזק שנגרם ממנו, ולשמור את המסמכים הרפואיים שיסייעו לכם בתביעה.

      כדי לבחור את מסלול התביעה העדיף, על פי חוק ביטוח נפגעי חיסונים או על פי פקודת הנזיקין, כדאי להבין מה הסיכוי שלכם להוכיח שהייתה רשלנות רפואית. בנוסף חשוב להבין את ההבדל הכספי בין הסכומים שאתם עשויים לקבל בגין כל אחת מהתביעות.

      עורך דין שיש לו ניסיון בתחום הרשלנות הרפואית במתן חיסונים, יוכל לסייע לכם לבחור את מסלול התביעה הנכון עבורכם, ולנהל את התביעה באופן הטוב ביותר, כך שתזכו לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם כתוצאה מהנזק שנגרם לכם מהחיסון.

      *האמור בעמוד זה ובשאר עמודי אתר Carelessness אינו מחליף ייעוץ משפטי, אין בו משום חוות דעת או עצה משפטית. לפיכך, יובהר, העושה שימוש בתוכן – עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-9974772
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף