ניתוח קיסרי שמסתבך, עשוי לגרום לפגיעות ארוכות טווח הן ליולדת והן לתינוק. למרות הסיכונים הקיימים, אחת מכל חמש לידות מתבצעת בניתוח קיסרי.
כמובן, שהסתבכות של ניתוח קיסרי עלולה להתרחש גם כאשר הצוות הרפואי היה מקצועי ביותר, אולם כאשר הניתוח הסתבך ונוצר נזק לאור העובדה שהצוות הרפואי לא עשה את עבודתו נאמנה, מדובר ברשלנות רפואית.
איך מזהים רשלנות רפואית בניתוח קיסרי? כיצד מוגדרת רשלנות רפואית ואילו פיצויים ניתן לקבל? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהו ניתוח קיסרי ובאילו מקרים הוא נחוץ?
ניתוח קיסרי הוא הליך רפואי בו לידת התינוק לא מתבצעת באופן טבעי, אלא הרופא מיילד את התינוק דרך חתך רוחבי ברחם האם.
בחלק מהמקרים, כאשר ישנם סיבוכים מסוימים במהלך ההיריון, הלידה בניתוח קיסרי מתוכננת מראש. אולם בחלק מהמקרים הלידה הטבעית עשויה להסתבך באופן שמחייב ניתוח קיסרי.
ניתוח קיסרי נחוץ בעיקר במקרים בהם גודל העובר גדול מידי ללידה רגילה, כאשר התינוק נמצא במצג עכוז כך שהוא הפוך (כפות הרגליים קרובות לפתח), בלידה של מספר תינוקות, כאשר יש זיהום מסוים, וכשהשליה לא מתפקדת באופן תקין.
כיצד מוגדרת רשלנות רפואית בניתוח קיסרי?
רשלנות רפואית בניתוח קיסרי מוגדרת כמצב בו נגרם נזק כתוצאה ממחדל או פעולה של גורם רפואי, שנעשו ללא נקיטה במידת זהירות סבירה או ללא שימוש ברמת מיומנות המצופה מגורם רפואי סביר בתפקיד זהה.
כלומר, על מנת להוכיח כי הרופא אכן התרשל בביצוע הניתוח הקיסרי , נדרש להוכיח כי פעולותיו לא עולות בקנה אחד עם סטנדרט הרופא הסביר.
בנוסף, נדרש להוכיח כי נגרם נזק בפועל – בין אם נגרם נזק לאם היולדת ובין אם נגרם נזק לתינוק.
על מנת לתבוע בגין רשלנות רפואית, נדרש להוכיח גם כי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק – כלומר, שהנזק שנגרם אכן נגרם כתוצאה מפעולות הרופא, ולא מגורמים אפשריים אחרים.
מתי ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בניתוח קיסרי?
ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בניתוח קיסרי בשלוש מקרים עיקריים (אם כי עשויים להיות מקרים נוספים הנכסים תחת הגדרת רשלנות רפואית בניתוח קיסרי):
- התרשלות במחדל של אי ביצוע ניתוח קיסרי – במקרה בו הרופא לא הפנה את היולדת לניתוח קיסרי על אף שהיה עליו לדעת כי ביצוע הניתוח נדרש, או במקרה שהצוות הרפואי התרשל בפיקוח על היולדת כך שלא ראה צורך בניתוח קיסרי, המקרה עשוי להווות רשלנות רפואית.
- ביצוע מאוחר של ניתוח קיסרי – מדובר במקרה שאכן בוצע ניתוח קיסרי, אך הוכח כי הרופאים השתהו שלא לצורך בביצוע הניתוח, או כי הצוות הרפואי הפנה את היולדת לניתוח קיסרי באיחור עקב אבחון רשלני שגוי.
- ביצוע שגוי של ניתוח קיסרי – כמובן שניתוח קיסרי עשוי להסתבך גם כאשר הצוות הרפואי מעל כמצופה וכראוי, אך במידה שהרופא עשה טעות במהלך הניתוח הקיסרי, תוך קבלת החלטה שאינה סבירה, המקרה עשוי לעלות לכדי רשלנות רפואית.
ביצוע ניתוח קיסרי ללא הסכמת היולדת – האם נחשב רשלנות רפואית?
מקרה נוסף שעשוי להיחשב רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, הוא כאשר הרופא מבצע ניתוח קיסרי ללא קבלת הסכמה מדעת של היולדת. כלומר, כאשר ניתנה הסכמה בחוסר גמירות דעת והניתוח הסתבך.
ליולדת יש זכות לקבוע באיזו דרך ללדת, וזאת כאשר היא מודעת לסיכונים הקיימים בכל חלופה. העדר הסכמה מדעת, מתייחס למצב שבו היולדת נתנה הסכמתה לאור העובדה שהרופא לא הציג בפניה את החלופות האחרות, או כאשר היא הייתה תחת השפעה של תרופות מטשטשות בעת שנתנה הסכמתה.
ביצוע ניתוח קיסרי בנסיבות של היעדר הסכמה מדעת, מהוה פגיעה באוטונומיה של היולדת, ועשוי לזכות בפיצוי כספי במקרה שנגרם נזק.
מהו סכום הפיצוי בגין רשלנות רפואית בניתוח קיסרי?
סכום הפיצוי שניתן בגין רשלנות רפואית בניתוח קיסרי משתנה ממקרה למקרה בהתאם לנסיבותיו ועשוי להגיע למאות אלפי שקלים.
אך באופן כללי, גובה הפיצוי שייפסק תלוי כמובן בהיקף הנזקים שנגרמו ליולדת או לתינוק, הן הנזקים הנפשיים, הגופניים, והממוניים.
הפיצוי הכספי שיינתן כולל פיצוי על אובדן כושר השתכרות, קיצור תוחלת חיים, פגיעה באוטונומיה, הוצאות רפואיות הנלוות לפגיעה, כאב וסבל וכדומה.
לסיכום, הוכחת רשלנות רפואית עשויה להיות מאתגרת, שכן לעיתים קשה להוכיח שהנזק נוצר כתוצאה ישירה מפעולות הרופא ולא מגורמים אפשריים אחרים.
לכן, במידה שמחליטים להגיש תבעה בגין רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, יש לפנות לעורך דין מנוסה בתחום לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי.