תביעות רשלנות רפואית הן גם טרגיות מאוד וגם מהמורכבות והסבוכות בדיני הנזיקין. יש להניח שאף רופא לא מתכוון להתרשל – ההפך הוא הנכון, כל רופא עושה את המיטב כדי לרפא את מטופליו. ובכל זאת, שגיאות מתרחשות ומטופלים ניזוקים – ואז נשקלת השאלה אם לפנינו רשלנות רפואית ברת תביעה.
תביעות רשלנות רפואית לא קל להוכיח ועל כן מן הראוי להתייחס לקושי הרב שבהוכחת תביעות מסוג זה. להלן 4 הקשיים המרכזיים.
1# קושי בהשגת ראיות ותיעוד רפואי
לעתים קרובות קיים קושי לא פשוט באיתור ותיעוד כלל הראיות הרלוונטיות. תיקים רפואיים חסרים או חלקיים, אבדן מסמכים וצילומים, וריחוק זמנים בין האירוע לבין הגשת התביעה מקשים מאוד על איסוף ראיות שיתמכו בתביעה.
במקרים רבים קיים חשש במערכת הרפואית – מצד רופאים והצוות הרפואית – שמסירה של חומרים רפואיים עלולים לפגוע בהם, במערכת, במוניטין. עו"ד גיל קראוס מסביר כי זו הסיבה שלא אחת בתביעות רשלנות נתקלים בחוסר מוטיבציה לשיתוף פעולה – מה שמוביל לכך שתובעים מתקשים להשיג את הרישומים שיסייעו ויתמכו בתביעתם.
2# חוסר זמינות של עדים רלוונטיים
בנוסף לקושי באיתור ראיות, גם איתור עדים רלוונטיים והבאתם לעדות עשויים להיות אתגר. עדים חשובים כמו רופאים וצוות רפואי לעתים כבר אינם זמינים, לא מוכנים לשתף פעולה או שזיכרונם "בוגד" בהם והם לא מוכנים לשתף פעולה ולהגיע לעדות.
כשתביעת רשלנות רפואית אינה מגובה בעדויות מפתח, סיכוייה פוחתים.
3# עלויות גבוהות מהוות חסם להוכחת תביעות רשלנות
לצורך ניהול תביעת רשלנות רפואית, דרושה השקעה כספית שאינה מבוטלת לכיסוי הוצאות של מומחים רפואיים, חוות דעת מקצועיות, עדויות נגדיות ועוד.
תובעים רבים נרתעים מהעלויות הכבדות הכרוכות בהוכחת התביעה ולא אחת תביעות לא מוגשות רק מסיבה זו – שלא רק מקשה על ההוכחה של התביעה, כמו שהיא הופכת את התביעה כולה לבלתי אפשרית.
#4 טענת הסכמה מדעת
במקרים רבים הנתבעים (רופאים/בתי חולים) מנסים לטעון כי הפציינט חתם על "הסכמה מדעת" לפני הטיפול, חתימה שלדעתם מגינה עליהם. סוף סוף – המטופל הבין שיש סכנות לסיבוכים, הסכים לטיפול הרפואי ולקח את הסיכון על עצמו.
כשמגישים תביעת רשלנות רפואית יש להתמודד עם הטענה הזו של הרופאים ולהוכיח שנפל פגם משמעותי באותה "חתימה", באותה "הסכמה מדעת". הסכמה מדעת צריכה לכלול הסבר מפורט על הסיכונים, הסיכויים, חלופות טיפול אחרות והסיבוכים האפשריים. אנו נדרשים להוכיח כי המטופל לא קיבל הסבר מספק בשפה ברורה ופשוטה, או שההסבר היה חלקי ולא פרט את כל הסיכונים האפשריים.
סיכומו של דבר, הצלחה בתביעת רשלנות רפואית מחייבת התמודדות אמיצה עם קשיים אלו. עורכי דין שעוסקים ברשלנות רפואית, בעלי ניסיון בתביעות דומות, משקיעים משאבים רבים כדי להתגבר על החסמים תוך שימוש בכלים מקצועיים שמאפשרים להם לבסס את תביעת הרשלנות בצורה משכנעת.
לדעתנו, במקום שבו ישנה רשלנות שזועקת אל השמיים – אסור לוותר, גם אם נתקלים בקשיים. רק תביעות רשלנות רפואית יבהירו למערכת הרפואית מהי רמת הזהירות הנדרשת מהם. כשרופאים נאלצים לשלם במוניטין שלהם ובתי חולים – מהכסף שלהם – אז המערכת משתפרת והתביעה לא רק משפרת את חיי הנפגע, אלא גם מצילה את חייהם של רבים אחרים.